divendres, de gener 05, 2007

CARLES FONTSERÈ, FINS SEMPRE

Amb 90 anys ha mort Carles Fontserè (1916-2007), polifacètic cartellista català, els cartells del qual s'han convertit en objectes de culte per als col.leccionistes.

Fa anys vaig conèixer a una de les persones que van editar el cartell que apareix en aquesta foto. Va ser llavors quan vaig relacionar l'obra del polifacètic cartellista Fontserè -qui també dibuixà còmics i pintà escenaris de Hollywood- amb la seva autoria, amb la seva persona. Fontserè, en retornar del seu exili es va instal.lar a Porqueres (localitat propera a Banyoles), valorant la tranquil.litat i la proximitat a la frontera que divideix els estats espanyol i francès. Doncs bé un grup de joves de la zona el van anar a trobar i li van proposar de fer un cartell per a un concert de caire independentista català. Fontserè va accedir, engrescat, connectant d'aquesta manera -i a nivell simbòlic- la seva obra dels anys trenta amb l'actualitat. Anys després vaig tenir la possibilitat d'assistir a la presentació del primer llibre de les seves memòries, publicades en tres volums.
Els cartells originals de Fontserè li van ser requisats per l'exèrcit franquista i dipositats al famós arxiu de Salamanca, no fa pas masses anys el propi Fontserè va desplaçar-se a Salamanca per tal d'exigir que aquests cartells (propietat seva) li fóssin retornats.

Avui me n'assabento de la seva mort i això m'ha mogut a penjar aquest post com a senzill homenatge personal a una gran persona, a un gran artista. Si cliqueu els links podreu anar trobant més informació, així com aquest vídeo de 90 segons sobre Fontserè.

Imatge d'EFE extreta de Kaosenlared corresponent a l'any 2004 i cartell extret de la Universitat Autònoma de Barcelona.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Ho he sentit aquest matí per la ràdio. El lloc on vivia , al costat de l'estany de Banyoles, a Porqueres és un racó idílic per passar els últims anys de repòs escrivint les seves memòries.
Bonic homenatge el que li has fet!
M'hi apunto.

Robertinhos ha dit...

Molt maco l'homenatge.

Jo he descobert la figura del Fontserè a la Vanguardia d'avui. Coneixia els cartells, perquè malgrat la censura, la seva obra forma part de la història de Catalunya i de la memoria col·lectiva...bé...quan els llibres de historia encara no eren breus resums...

david santos ha dit...

Holla!
Mas un gran trabajo.
Gracias.

Recursos para tu blog - Ferip - ha dit...

No entiendo...pero entiendo que ...me encanta!!!!!!!!!

Un abrazo desde Argentina!!!y...
Gracias por tus palabras!!!!!

...llegaron los Reyes! ;)

Anònim ha dit...

Brillant i just homenatge, amic Tondo. Amb certesa una pesoa que no temia els poderosos i feia a través de la seva obra la pròpia revolució. Bell homenatge.

Padre Vítor Magalhães ha dit...

Gracias por tu visita, también e venido por aqui,...

MeTis ha dit...

no el coneixia, pero he vist el video i de algo em sonen els cartells. tota una perdua.

petons

Anònim ha dit...

Persones com en Carles, fan que res sigui impossible; els seus somnis poden ser les nostres esperances i convertir-se en realitat el dia de demà.
Gràcies per fer-li aquest homenatge.

Déjà vie ha dit...

gran artista, gran persona, just homenatge!

Paulo Silva ha dit...

Obrigado pela tua visita ao meu cantinho.
Um abraço deste longincuo portugal.
Paulo Silva

david santos ha dit...

Tondo, gracias por tu amistad.
Gracias.

Mon ha dit...

a mort un artista,pintor,ninotaire,lluitador,vell, jove d'esperit, mestre català,homenot,republicà,barbut,sommiador......
Et trobarem a faltar, descansa company!

Pilar M Clares ha dit...

Memorable, pena que se haya ido. No me acordaba de él, así somos de absurdos, ahora lo recuerdo. Gracias