dimarts, de febrer 27, 2007

ARIEL TOAFF I LA SEVA PASQUA DE SANG

La polèmica ha donat a conèixer fora dels àmbits més acadèmics l'historiador israelià Ariel Toaff, que és professor universitari a Tel Aviv i acaba de retirar del mercat -concretament el proppassat 14 de febrer- el seu darrer treball, degut a intestines polèmiques a premsa, ràdio i televisió. Pasqua di Sangue (Pasqua de sang) és el títol del polèmic llibre publicat a Itàlia que avui només es pot aconseguir a llocs com Ebay a preus que poden arribar als 450 euros. Toaff sosté en aquest llibre -que no he tingut la sort de llegir- que algunes comunitats jueves del nord-oest de l'actual estat italià van realitzar sacrificis rituals amb infants cristians, que eren prèviament segrestats per tal d'utilitzar la seva sang en el ritus de la pasqua jueva. En concret es tracta de comunitats jueves askhenazites, petits grups fonamentalistes que Toaff ha investigat a partir de documentació processal medieval cristiana. Toaff sostè que l'acusació d'aquests crims de sang no sempre era una invenció per a perseguir els jueus, i que alguns casos deurien ser reals per a passar a parlar-nos del significat ritual de la sang en la cultura jueva.



Malgrat el seu orígen jueu Toaff ha estat titllat d'antisemita i de fer una lectura ni crítica ni contextualitzada de la documentació, la qual cosa li ha valgut una forta campanya des de postulats sionistes aixó com la desautorització de molts medievalistes italians, que li tiren en cara que no ha contemplat l'utilització de la tortura per tal d'obtenir informació, la qual no sempre podria ser certa. En tot cas Toaff -que és fill d'un rabí italià que també ha condemnat el llibre- ha afirmat que no vol que des de l'antisemitisme s'utilitzi la seva recerca.


La imatge del gravat ha estat extreta de www.jpost.com i correspòn a un boix que representa com un grup de jueus extreu la sang a un nen.

4 comentaris:

Badges66 ha dit...

jopelines como se las gastan los judios, di que ahora tb tienen sangre que les sale hasta por las orejas

Mon ha dit...

ostres,ostres,ostres. el que hem de veure, sentir i escoltar...no en tenia ni idea.

Currymaedchen ha dit...

Es un poco triste que pasen estas cosas y que la gente no pueda publicar lo que le da la gana, si no es cierto ya vendrá algún historidor con otro libro para rebatirlo....puede que el libro sea la mayor burrada del mundo pero por otra parte yo creo que los judios no se pueden pasar toda la eternidad siendo las victimas de un holocausto judío que ya pasó, no es bueno olvidar las cosas, pero a veces se pasan un poco de victimismo.
Y tal y cuál.

Anònim ha dit...

És impressionant que passin aquestes coses.
Jo tampoc havia escoltat res semblant. Fa posar la pell de gallina tot plegat.