dimecres, d’octubre 03, 2007

EL VEL ISLÀMIC I L'ESCOLA ANNEXA DE GIRONA

La polèmica sobre l'ús del vel islàmic -del xador- a les aules, que va ocupar primeres planes el 2004 a França i que ja era font de conversa a casa nostra ha despuntat aquests dies amb la decissió del Departament d'Educació que desautoritza l'equip directiu del CEIP Annexa de Girona, qui havia negat el dret a assitir a classe a una nena de 6 anys amb l'excusa de que utlitzava el vel islàmic.
Personalment penso que l'escola ha de ser laica, però que això no s'ha de confondre amb el laïcisme. Per tal penso que tant de dret te aquesta nena a vestir el vel, com una persona a dur una de les clàssiques cadenetes de primera comunió amb una creu o medalla... De fet també penso que cal respectar els pentinats: amb la ratlla, rastes, crestes, etc.
Fins ara no existía cap normativa general al respecte però ara el germà de Pasqual Maragall ja ha posat els seus subordinats a pensar, i de fet la junta de directors de centres a Girona ha menat una normativa clara.
Penso que cal que siguem respectuosos. Hem d'educar les noves generacions de catalans, potenciant el seu arrelament al país a base de fer atractiva la nostra terra, de captivar-los, d'engrescar-los. I mentre s'integrin a mi m'importa ben poc si vesteix xador o no.
Actituds com la de l'equip directiu de l'escola Annexa l'únic que fan és afavorir guethos i impedir el normal desenvolupament d'aquests nous catalans, que en molts casos són el veritable nou proletariat en un país de classes mitjanes. I deixo per un altre moment -si voleu- abordar aquest tema des de l'òptica del diàleg inter-religiós.
Bé, gràcies per anar-vos passant per aquí durant tots aquests dies que he mantingut el blog amb una certa inactivitat a nivell de continguts, que no de posts. Espero poder ben aviat tornar a blogejar amb una mica de calma.
Fotografia de Bruno Bostica extreta de One Vision Photo i dibuix de Le Monde extret de Barcelonetes.

26 comentaris:

iruNa ha dit...

Totalment dacord!!! sembla mentida que en una societat aparentment tolerant com és la nostra encara passin coses d'aquestes avui en dia!!! Però sí, és veritat... passa... i massa sovint. La qüestió és que quan s'hi barreja la religió i la política no hi ha respecte ni tolerància que valgui. és increïble...

Unknown ha dit...

Ben trobada, Iruna,

Exacte! El laïcisme els fa perdre l'oremus i convertir-se en més papistes què el papa.

zel ha dit...

Hola Tondoooo, jo és que t'he enyorat molt, és com si em faltés algun principi essencial, i saps que és cert, tu has sigut la meva pedra filosofal en això del "bloggejar", recoi quina paraula. Penso exactament el mateix que tu, és més, sóc una fervent defensora que cadascú pugui mantenir els seus signes d'identitat on vagi. Fa ja uns set anys, el meu fill gran compartia ESO amb noietes que el duien. Ningú se n'estranyava. L'Arnau em deia que era motiu de conversa i els dos bàndols estaven assegurats, ell va decidir fermament donar suport a les noies que el duien, quan una amiga seva li va confessar molt seriosament que es sentia malament sense dur-lo, que de fet, havia provat d'arribar, baixar del bus i treure-se'l com feia alguna, però que el seu sentiment li ho impedia. D'altra banda, la resta del seu vestir era ben normalet. Nosaltres a l'escola en tenim que en duen i que no, algunes des de ben petites, però mai hem tingut cap problema, vaja penso que són ganes de polemitzar. Si jo fos una catalaneta allà, no crec que em posés mitenes, però la senyera la penjaria al balcó, parlaria català amb els meus i voldria tenir el meu país a prop. Abraçades enyorades!!!!!

Txell ha dit...

Tondo, l'has clavat!

Unknown ha dit...

Em posaré vermell...

Moltes gràcies Zel per les teves belles paraules! Ara ens anem posant les piles, amb suavitat.

Txell, el teu comentari, juntament amb els d'Iruna, Zel i el que jo mateix penso em fa intuir que realmnet som molts els que veiem el tema així i que realment és un petit feup de radicals laïcistes, que es retroalimenta amb radicals islamistes el que porta aquest debat a les portades. Un debat, però que de ben segur contribuirà a generar més odi i menys amistat.

Muack!!

MeTis ha dit...

jo nomes pens en la pobre noia que quina culpa te ella de perdres l'educacio que mereix per nomes un tros de tela. hem pareix vergonyos.

salutacions tondo

Andreia ha dit...

Lo has dicho todo. Pienso exactamente como tú y me pregunto qué es lo que realmente piensa la gente que defiende una iniciativa como esta. ¿De verdad creen que una imposición de esta clase puede resultar positiva para la sociedad? Al parecer, es una manera de “predicar” lo que entienden por laicidad, en nombre de la libertad individual. ¿Pero qué sería esta tal libertad? Demasiado presuntuoso creer que estas mujeres necesitan la salvación de sus héroes occidentales. No veo como el uso del velo puede afectar a los demás, o sea, que debería seguir siendo una decisión personal, como todo lo relacionado a la religión o a la cultura.

rafael ha dit...

Tondo, que amiguetes mas majos que tienes. besitos

Herois ha dit...

Les autoritats esportives espanyoles estan acostumades a comprar esportistes d'èlit, nacionalitzar-los "spanish" i fotrel's a competit defensant la rojigualda.

A la vista d'aquest post m'he preguntat si compraries una esportista d'èlit islàmica de les que vesteixein xador.

Podríen suportar això els cracks que lideren la gestió de l'esport espanyol??

Sigueu Herois!

Herois ha dit...

DE fet m'he preguntat si la comprariesn, no si la compraries. Quedi clar.

El veí de dalt ha dit...

Sí, cal ser repectuosos i anar amb mà esquerra en aquests afers. Buscant la complicitat mútua i fer molta pedagogia cap a les dues bandes. Gens fàcil. Que dugui mocador al cap no és cap problema. El problema és que l'Estat no sigui laic de debò!

mossèn ha dit...

a partir d'avui, aniré en gallumbos a l'escola ... salut

BETTINA PERRONI ha dit...

Hasta cuando seguiremos poniendo excusas tontas para no vivir en paz, en igualdad.

Un beso Tondo :)

El Capità Tarragona ha dit...

Jo també aposto per una integració cultural i lingüísitca dels nouvinguts, per això crec que és important que estiguin obligats a fer cursos de català i que coneguin la cultura catalana.

Que en penses de que Esquerra hagi anunciat que finalment no serà obligatori per als immigrants assistir a cursillos de llengua catalana que facilitin la seva integració?

Salut!

Unknown ha dit...

Metis, Andréia, fantasma, eduard i veí, Bettina,

Totalment d'acord amb els vostres savis comentaris!

Mossèn,

Un cop més m'has fet dibuixar un somriure.

Capità,

La meva modesta opinió és la següent. Donaraia no ja el permís de treball i residència sinó el DNI a qualsevol persona que demostrés arrelament i què demostrés davant d'un tribunal i mitjançant une sproves objectives que domina el català i coneix la nostra cultura. És a dir, a tothom qui realment vulgui ser català, vulgui integrar-se.

El problema és que aquesta és la meva opinió (pel broc gròs) però molt em temo què la Genialitat poc i pinta en aquests afers doncs els papers els dóna Madrid.

Sobre això que comentes d'esq., que desconeixia, doncs ho trobo greu, impresentablement greu.

El Capità Tarragona ha dit...

Tondo, en aquest punt coincideixo al 100% amb tu.

Qualsevol persona que vulgui ser i se senti català ha de ser-ho, sigui d'on sigui.

Jobove - Reus ha dit...

el que s'ha de prohibir és que quan aquesta nena tingui la regla deixi d'anar a l'escola

salutacions

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

D'acord amb el teu comentari.

La meva modesta opinió jurídica al respecte és que no es pot negar el seu fonamental dret a l'educació amb l'"excusa" que porta un signe religiós. Això d'una banda.

D'altra banda, que l'estat sigui aconfessional no vol dir que no hagi de respectar la llibertat religiosa de la gent que viu i treballa a Catalunya.

Que una noia dugui vel d'acord amb la seva tradició i cultura no vol dir que s'imposi l'obligació per a les altres noies a dur-lo. Tan malament està que el seu pare se l'imposi contra la seva voluntat com que a la noia se li negui el seu fonamental dret a l'educació amb aquesta "excusa barata".

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

Per exemple, una radical·lada semblant va ocórrer durant la II República. L'educació o era religiosa (catòlica, apostòlica, romana i papista) o era antireligiosa (republicana).

No hi havia una educació que sigui capaç de tolerar la llibertat religiosa en totes les seves formes.

Aquesta actitud del centre és una mostra de racisme del professorat i de les poques ganes que té de treballar.

Carlinhos Medeiros ha dit...

Hola Tondo, Parabéns per el belle pós.
bon cap de setmana amic!

Anònim ha dit...

No hi acabo d'estar del tot d'acord.
L'actitud dels pares de la nena no m'ha semblat gens correcte, primer perquè no és la nena la que decideix sinó els pares. Les normatives estan perquè es compleixin i no em sembla correcte l'actitud dels pares. Aquesta gent no s'integrarà mai perquè no estan ni d'acord en respectar unes normes d'una escola.
És evident que tothom és lliure d'anar amb vel o no o de portar pearcings. Si en una feina està prohibit portar pearcings, el que un ha de fer és treure-se'l i posar-se'l fora. Què té de dolent això?
Actituds així del govern català, l'únic que fa és que l'ultra-dreta pugi amb més força.

Jesús M. Tibau ha dit...

Són temes molts delicats que cal tractar amb molta cura. Ens hi juguem el futur d'un país cohesionat.

Jobove - Reus ha dit...

no te res a veure, però entra a aquest link:

http://store.findmadeleine.com/index.html

mercenaris fills de una gran p...

Anònim ha dit...

Suposo que la majoria sou d'una edat que no us ha permès conèixer el que era la educació catòlica a països com a Catalunya fa uns 40 anys i més enrera. Suposo que la majoria tampoc sap que si bé el vel és una opció per a moltes dones no ho és per moltes altres que es veuen obligades a portar-lo i per tant per a moltes dones arreu del món el vel és un símbol d'opressió com ho eren les manelles en els temps de la esclavitud. Uns pares que estan preparats a portar a la seva filla al Marroc sinó se l'hi permet anar amb vel a l'escola demostren que no tenen precisament un apropament tolerant en relació a les ideologies. El que s'hauria d'evitar es permetre que la religió es segueixi imposant als nens de la manera que els catòlics varen fer molts anys i molts musulmans encara fan. Les religions no són més que una altra ideologia, res més que això, el principal problema és que les religions són ideologies intolerants, ho dic per experiència. Quan les religions siguin tolerants i admetin que hi ha altres opcions ideològiques, les coses seran diferents. Suposo que els nens de Girona que siguin naturistes poden ara anar despullats a l'escola a la mateixa classe de la nena del vel, m'agradaria veure que farien els seus pares. La manipulació d'aquesta nena és deplorable, per part dels pares, per part del govern i de la opinió pública en general. De fet no discutim el que la nena vol, discutim el que els seus pares volen. Cal veure també que fan als països d'origen d'on provenen aquestes nenes amb vel, cal examinar si són tolerants o no amb altres ideologies, religions, opcions personals, etc. perquè al capdavall això és el que més importa. És comença amb el vel i s'acaba ensenyant creacionisme a l'escola, no és broma, això és el que està passant just tot ara a la Gran Bretanya, perquè el creacionisme és un element cultural important de molta gent.

may ha dit...

Penso que tothom hauria de mirar el que realment és important, com eduquem,...no un mocador, no l'aparença, sino uns valors de respecte, tolerància, amistat per sobre de colors i de banderes.

m'ha agradat el teu escrit.
fins aviat!!

Herois ha dit...

Potser si ens posem el mocador al cap ens deixaran jugar amb les seleccons catalanes? O ni així!