dijous, de desembre 27, 2007

PESSEBRE A LA PLAÇA DEL REI DE TARRAGONA

Si voleu més sobre el Nadal podeu clicar aquí.
Enguany el pessebre municipal del centre de Tarragona està ubicat a la plaça del Rei, i no puc estar-me de comentar-vos quatre coses:

Ha estat una decissió encertada deixar enrrere la manera de fer que regnava sobre els pessebres municipals, fets amb una manca de sensibilitat galopant, i d'això us en parlo al final.

Valoro molt positivament aquests aspectes del pessebre d'enguany:

1.- La construció d'elements arrelats a la nostra arquitectura més popular, i en especial a la pedra seca.

2.- L'utilització d'espècies autòctones (exceptuant la gespa) i el protagonisme donat a la garrofa.

3.- Les figures del pessebre corresponen al pessebre tradicional i no amaguen el substrat pedagògic que existeix en el pessebre.

4.- Els animals estan en unes condicions més bones que en anys anteriors i aquests poden ser observats directament pels xiquets i xiquetes. A més s'han instal·lat unes cortines.
5.- Les Nadales que he pogut escoltar són pròpies i s'allunyen de les horterades de l'estil "how, how, how" o "peces en el río": horterades per estar descontextualitzades culturalment.

Com a aspectes a millorar:

1.- Construïr un pessebre més gros i amb més elements i figures, doncs l'actual no encaixa amb l'espai escollit i queda com a molt petit, fet que resta compensat per l'expositor d'animals de granja.

2.- Instal·lar rètols en llengua catalana i de dimensions molt petites per a les plantes així com un panell explicatiu separat del corral dels animals de granja amb una instruducció als mateixos.

3.- Deixar una mica més de separació entre les reixes dels animals de granja i les persones, tant per evitar que els animals siguin alimentats amb aliments inapropiats per part de la canalla com per eviatar picades als xiquets i xiquetes més agosarats que hi posen els dits. D'altra banda alguns visitants hi compareixen amb gossos el que pot arribar a terroritzar alguns dels animals exposats, com ara les oques, caldria doncs que els gossos estiguéssin a una major distància.

Aspecets que finalment han quedat oblidats (per sort!), els quals us insinuava al principi:

1.- Nadales horteres.

2.- Els rètos que menyspreaven la llengua catalana situats a l'hort del pessebre.

3.- Males condicions d'exposició dels animals.

Per tot plegat la meva valoració és positiva i us convido a passar-vos per la tarragonina plaça del Rei, de fet una de les poques opcions d'activitats gratuïtes que ens brinda aquest Nadal a Tarragona, a banda de la cavalcada de Reis, de la qual us parlaré més endavant. Ja us adelanto que en la cavalcada crec que existeix una mica de màfia que ni l'Ajuntament pot o vol controlar.

6 comentaris:

The Great Smurf ha dit...

Bon Nadal!

Nomes una cosa que trobo bastant objectable d'aquest pessebre, aixi com de moltes actuacions dels suposats 'jardiners' del regne.

Penso que desarrelar una olivera centenaria per adornar un pessebre, una rotonda o el jardinet d'un carallot amb xalet d'obra prefabricada hauria d'estar penat amb mutilacions de membres prensils, es a dir, dits.

Es un insult a l'arbre, a la seva edat i al que simbolitza(va), es tipic de la cultura de dropos actual (usar i llenc,ar). Si voleu arbres, planteu-los, cuideu-los i amb sort, paciencia i perseveranc,a, d'aqui uns anys, en tindreu un de ben formos.

Aixo s'exten al pi immens que segurament han col.locat a la Rambla, tallat de socarrel, per a mes joia del Nadal ofanos.

Salut!

ps: la pedra seca es pedra seca, es a dir, sense ciment que l'uneixi.

Mikel ha dit...

a Santvi est ple de bretols i sempre acaban segrestant al rei negre del pessebre o tallan el cap al nen jesus... tot un escandol.

Unknown ha dit...

M'identifico prou amb el teu comentari, Gran Barrufet: Vull creure que la procedència dels arbres no és el desarrelament salvatge, però molt em temo que vaig errat. Tens raó, trobo indignant totes aquestes empreses que es dediquen a arrencar arbres del seu entorn per fotrel's a xalets, rotondes, etc.

Sobre el tema de la pedra seca tota la raó.

Mikel,

En tot cas els vigilants "cívics" del vostre pessebre podríen pintar-se la cara de color negre per camuflar-se millor.

MeTis ha dit...

molt millor que el que hi ha per aqui, molt grosset, pero el mateix cada any, figures de madera, les tipiques i res nou per veure. de viu nomes hi ha el porter de l'entrada.(que al menys no cobra per deixarte entrar)

bones festes tondo

Josep Maria Yago Suau ha dit...

a mi no m'agrada tant. Principalment perquè crec que la Brigada Municipal té altres feines més urgents que construir un pessebre. A banda caldria escoltar el que diu la Reial Societat Arqueològica que tampoc n'està massa satisfeta.

Mon ha dit...

el tema pessebre molt encertat: amb barraques de pedra seca i garofes..l'any que ve que l'instalin al parc Martori de Mont-roig (es broma) el segons tema reis
hi ha mafia des de fa molts, molts, molts, molts anys i ull si hi vols ficar cullerada...! per cert sabies que la segona cavalcada de reis que es va fer a Tarragona,el encarregat de contractar els personatges va ser el meu besavi? ara s'en diria "manager d'actors" salut!