dimarts, de març 18, 2008

ANTONI GAUDÍ, DE RIUDOMS AL MÓN

Llegint blogs et vene al cap coses... com m'acaba de passar ara llegint el de l'amic Òscar Ramírez. Ell -persona prudent- no ha volgut a entrar en el tema de si Gaudí, l'arquitecte universal, és fill de Riudoms o de Reus.

Jo si que vull fer-ho, trencant el silenci construït per la burgesia reusenca que reivindica Gaudí però oblida en Patacó, per dir alt i clar que el fet de que Antoni Gaudí hagi nascut a Reus és una invenció i una targiversació de la història.

Antoni Gaudí va ser batejat a Reus i va nèixer a Riudoms, al Mas de la Calderera.

11 comentaris:

Joan de Peiroton ha dit...

Ostres!!! I jo qui em pensava que Gaudí era de Pinsaguel, a prop de Tolosa!!! Gaudí, el pastisser de Portet, saps?
Deu tractar-se d'un homònim...Quina desil.lusió!!!!
En tot cas, Miquel Ventura i Balanyà, el gran occitanista, sí que era de Reus.
Una abraçada!

Unknown ha dit...

Gràcies Joan,

I que consti que no sóc anti-Reus, només em rebenta que diguin que Antoni Gaudí i va nèixer.

:-)

Waipu Carolina ha dit...

Que bueno que nos saques de la duda!
Ya era hora.
Un saludito

Roxi ha dit...

Gracias tondo por la aclaración, yo enloquecí de la felicidad al ver en directo las obras de gaudí, así que voy a leer de todas maneras la biografía novelada que me recomendaste.
Abrazo!

Unknown ha dit...

Un saludo Roxi... me alegro una vez más de tenerte por aquí!!

Anònim ha dit...

Tondo, un escrit breu però clar.

Els qui governen Reus són hàbils constructors de mentides... com voler fer creure a la gent que barraques pot fer-se en un lloc merdós.

GAUDÍ ÉS DE RIUDOMS!

VISCA RIUDOMS, LA FLOR DEL CAMP

mossèn ha dit...

i jo encara diria més ... era tarragoní !!! ... salut

Joana ha dit...

Ets un crak!
Una abraçada Tondo! ;)

Joan de Peiroton ha dit...

De no confondre tampoc amb Joan-Claudi Gaudin que va ser reeligit alcade de Marsella (desgràciadament des del meu punt de vista). Segons les regles d'ortografia de l'occità unificat propostes pel regretat Miquel Ventura i Balanyà (de l'Escola Occitana de Reus), als provençals no els caldria escriure Gaudin sinó Gaudí. I no tinc cap de dubte que no siguis anti-Reus, clar! I la flor del Camp és Riudoms, com tothom ho sap, encara que les noies de Comillas en Cantàbria eren més encantadores que les de Riudoms a l'època de Gaudi. Aviu, és el contrari, clar.

Jesús M. Tibau ha dit...

L'important és que ara tots Gaudim de la seva obra.

Anònim ha dit...

Aquesta teoria que gaudí va néixer a riudoms fa riure. Ni a riudoms ni al mas, més que res perquè el mas de la calderera és una obra contruïda a principis del segle XX i quan el terreny ja no era propietat de Gaudí. En cap cas podem negar els vincles familiars i emocionals de gaudí i riudoms, però tal i com ell (i el seu pare) reconeixia era natural de Reus, així ho signa en molts documents al llarg de la seva vida.

Marc