dimarts, de juny 03, 2008

ON ÉS, LA CUCA DE LLUM


Existeixen més de 2.000 espècies de cuques de llum (Lampyridae). I mentrestant cada cop m'és més difícil veure'n... i he de rescatar records de la meva infantesa, a l'hort dels avis. On vivien contentes, envoltades de vida i allunyades d'herbicides i verins diversos.
Potser aquest món global se n'ha oblidat de les cuques de llum, dels grills, de les marietes, de les papallones... Potser aquest món global només pensa en l'home i -a voltes- en la dona.

Fotografies extreta d'aquí i d'aquí.

22 comentaris:

Anònim ha dit...

Such a nice blog. I hope you will create another post like this.

Zenit R.A.M. ha dit...

Fa més de dos anys que no en veig de cuques de llum, recordo de petit com ens hi acostàvem.

També fa temps que no veig cap Porc espí.

Unknown ha dit...

Avís!

Fa pocs minuts acabo de rebre un allau de comentaris de les més exòtiques i truculentes loteries del món mundial! Passeu d'ells! És spam pur i dur!

Jobove - Reus ha dit...

la meva filla és una cuca de llum, ha begut aigua de l'Ebre des de petita i quan va a dormir no cal encendre la llum de l'habitació

salutacions

zel ha dit...

Eoooo, l'estiu passat en vaig veure una! Una després d'anys de no veure'n cap... Hi ha cosetes de quan erem petits que noes recuperen...Però ara et tenim a tu...

Unknown ha dit...

Ara ho entenc, TLMM, la canonada per dur aigua a Barcelona era un projecte per tal d'impedir un segon estiu a les fosques a la capital catalana. Bo!

Zel, potser no cal recuperar-ho tot (segur, vaja!)... però sap greu que lo bo quedi tant enrrere. Vine, que anirem enrrere, als dies de la nostra infantesa, diuen els de la Dharma!

Jesús M. Tibau ha dit...

Jo no en veig cap des de....
uf! des de que era un crio a Cornudella

Joana ha dit...

L'estiu passat encara en vaig veure unes quantes i de papallones també i...
Encara tinc ulls per veure aquests petits éssers dels quals els humans hem d'aprendre'n molt!
Bona nit cuca de llum!! :)

menta fresca, aufàbrega i maria lluisa ha dit...

recordo de petita, a caldes de malavella, entrar de nit en un jardi d'una casa abandonada, veure en el seu interior una pared plena de llumetes petites i verdoses fer pampallugues.....talment com si fossin estels caiguts, mai he oblidat aquesta visió. No n'he tornar a veure cap més fins que vaig trovar-te a tú......

MeTis ha dit...

yo nunca he visto, y eso que he vivido todo mi infancia en el campo. soy especies en extincion ya, y han empezado en nuestro recuerdo a dejar de existir.

petons tondo

(no escribo en catalan, que me han dicho que yo hablo mucho ibicenco y muchas palabras no las entienden)

*MaRiA* ha dit...

Cuques de llum se'n veuen a les converses amb els amics entranyables de la infància. Llavors saps que als teus fills els donaràs aquelles cuques de llum perquè les puguin veure sempre amb la mateixa innocència que les veus tu. Potser és una feina difícil, però no és impossible!

mossèn ha dit...

bona pregunta ... salut

The Great Smurf ha dit...

tens tota la rao...a casa nostra gairebe han desaparegut, com les marietes (no els marietes), les llagostes (de seca) o d'altres invertebrats amb els que jo almenys havia passat hores i hores jugant de petit.
Al Japo n'he tornat a veure. La canalla les arreplega a l'estiu. En diuen 'hotaru' i les posen dins d'un potet de vidre. Hi ha una ascepcio divertida de la paraula 'hotaru' al Japo: son els marits que surten a fumar als balcons de nit...tot es fosc i nomes se'ls veu la punta del cigarret ences...
Salut!

bajoqueta ha dit...

Fa segles que no ne veig.
A l'hort on estiuejava de menuda sempre havien un munt.
Potser és que les hem matat o és que no les veiem...

Calidoscopi ha dit...

Jo ara mateix no recordo haver-ne vist mai cap. Potser quan era petit i ja no ho recordo. Sembla que no hi pensem en les coses petites però importants com els insectes. Importants com ens creïem, devem considerar-ho insignificant.

Feia dies que no baixava per la blocsfera tarragonina! Tot continua al seu lloc!

www.manresacalidoscopi.blogspot.com

Anònim ha dit...

2000???!

Anònim ha dit...

Aquí a Brasil, coneixem per Vagalume o Pirilampo.

jo artin au ha dit...

Fa 20 anys, en vaig veure l'última, i única vegada crec, a la Vall d'Arbolí, en un hort no lluny del naixement d'aquell riu d'aigua fresca i tonificant.
Salutacions.

Joana ha dit...

On fas llum...Tondo?
;)

Anònim ha dit...

To the owner of this blog, how far youve come?You were a great blogger.

Anònim ha dit...

si agafeu per la carretera direccio valls nomes passar Sant Salvador veureu un explanada amb mes de 300.000 cuques de llum cada nit a partir de les 20:00 hores es espectacular pero en el fons nomes cuant et fixes be es una mica repugnant.....

raquel ha dit...

No sé si recordo haver-ne vist mai cap, de cuca de llum. Potser només me les han descrit alguna vegada i me les he imaginat. Podrien formar part, ja, de la fauna només pròpia dels contes?
Salut!