dissabte, d’octubre 25, 2008

COLOM

La Vanguardia, acompanyant un article de la Rosa Maria Bosch, publica una enquesta interessant. Era Cristòfor Colom català? Cada cop més estudiosos abonen la tesi de la catalanitat de Colom.
La història ens ha arribat tergiversada, i en Jordi Bilbeny ens ho explica. Jo algun dia d'aques n'hauré de parlar... però avui millor que parlin les enquestes.

11 comentaris:

Mon ha dit...

si clar català, no ho dubteu i a mes de Mont-roig...parlo en serió i tinc les meves suspites

Rita ha dit...

Fa tant que tergiversen les coses, els historiadors també, que tampoc em resultaria estrany, la veritat...
Bon capde!

Unknown ha dit...

Doncs vinga... espolsem tant d'oblit, Mon :-)

Rita, no és casula que la historiografia oficial es basi en les tesis de Vicens Vives... que sense dir-ho clar abonen sota un objectivisme fals una Catalunya messella, esclava i sense herois.

Colom no és sant de la meva devoció, però si és català, perquè amagar-ho?

The Great Smurf ha dit...

cientificament, una enquesta no demostra res, es una simple opinio. Un desig, tampoc demostra res. Personalment, crec que la tesi genoves no s'aguanta per enlloc, ja que no es gaire plausible que un simple paraire acabes sent almirall, ni pels coneixements que aixo requereix, ni per questions de permeabilitat social de l'epoca. Ara, moltes de les explicacions que alguns enumeren per a demostrar que Colom era catala li fan un flac favor, per faltes de rigor. Aquesta de "senyors naturals" es un pel pillada pels pels. Tampoc es convincent alguna del Vilbeny, com allo de les barretines en un dibuix, o l'us de la paraula "pardal". Les "barretines" s'empraven a la mar des de portugsl a grecia; un dibuix no es una fotografia; i la paraula pardal te arrel grega. En canvi, si que seria un punt que es trobes alguna cosa escrita per Colom, o adrec,ada a ell, en catala, com el que es diu de la seva biblioteca, que contenia un munt de llibres en catala. O un bon estudi sobre l'us de barbarismes catalans als seus escrits, o la definitiva, mostres de ADN. Per la resta, recordeu que aquest senyor va ser empresonat a les velleses, la seva herencia, expoliada i, possiblement, tots els seus papers, destruits. Aixo es Espanya: la inquisicio.

Cèlia ha dit...

Cada any surt aquest tema i es demostra per activa i per passiva que era català, ara ho dirà un americà i finalment es donarà per bo (excepte España). El més interessant però, era que sabia que la terra era rodona. Començava una nova època històrica, tot i que ho sento per les tribus que van patir la colonització!

kaxnnaj ha dit...

Tondo Rotondo, que tens alguna relació amb la ciència psicoestètica?

Nosaltres avalem i divulguem la mateixa opinió sobre Vicens Vives que abans has utilitzat per exemplificar de manera general la conducta tergiversada dels catalans.


Per altra banda, nois i nois, catalans, heu de saber que les investigacions que estem sota el nom d'en Bilbeny ja estem posant el peu al coll de l'època Renaixentista i Humanística.

Ja us n'anireu assaventant. En Colom és la bretxa per on surtirà el primer bri de llum. La Veritat mai es cansa d'empènyer.

Arreveure.


Gispert

zel ha dit...

En Colom català, potser sí, però... ara què hauré de dir sobre les conseqüències del seu meravellós descobriment? eh? Bufff, Tondo, estem molt malament, et noto, i ho entenc, desencisat...jo vull emigrar i tu parles de Colom... Un Zeppelin ens aniria bé?

Apa Noi ha dit...

esplicam alguna cosa del meu ultim comentari al bloc
segur que et fare rrutllar i sinriure
salut

MeTis ha dit...

segons nito verdera, colon era ibicenco, sin duda!!

http://www.cristobalcolondeibiza.com/

y hasta tenemos un monumento dedicado a él :_)

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.ibiza-spotlight.es/image/gallery/towns02/egg01.jpg&imgrefurl=http://www.ibiza-spotlight.es/fotos/towns02/72_e.htm&h=259&w=400&sz=46&hl=es&start=5&um=1&usg=__POinqG8mPAFwyJYbEmPda5YvCBE=&tbnid=db7iqQ5bmp8C0M:&tbnh=80&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dhuevo%2Bde%2Bcolon%2Bsant%2Bantoni%26um%3D1%26hl%3Des%26rls%3Dcom.microsoft:*:IE-SearchBox%26sa%3DN

petons.

Jesús M. Tibau ha dit...

No sé, no sé. Va haver de pagar peatge per a anar de viatge?
Si no, no era català.

Waipu Joan ha dit...

com deia un alumne meu, Colom era Colombià!