dilluns, d’abril 23, 2007

TERRA LLIURE




Diada de Sant Jordi, què per als que llegiu aquest post des de llocs llunyans significa molt per als catalans, doncs és el dia del llibre, dels enamorats i de la lluita per la llengua catalana... i sobretot és un dia laborable en el qual tothom qui pot surt al carrer a comprar i mirar llibres i roses, tot revivint una bella llegenda d'amor amb un drac, un cavaller, una princesa... i una rosa.

Doncs he volgut escollir aquest dia per tal de parlar-vos del darrer documental que he vist, i què us recomanao vivament. La revista Sàpiens l'inclou en el número de la revista d'aquest mes d'abril. Es tracta de Terra Lliure. Punt final, què amb una durada de 70 minuts ha dirigit i escrit David Bassa i realitzat Sergi Guix i Sergi Sala. El documental, que va ser emès el dia de la República (14 d'abril) pel Canal 33, està editat en format DVD per Batabal i Zeba produccions.

Sense entrar a valorar l'elecció de les persones entrevistades, penso que és del tot recomanable per tal de fer un apropament a l'organització armada catalana, i com a crítica diria que ha deixat de banda el paper jugat per Catalunya Lliure i les diferents organitzacions que la conformaren, les quals sempre es van mantenir fidels als seus principis.

No és l'únic reportatge sobre Terra Lliure, però si el més ambiciós i complert. Ho dic doncs existeix un altre reportatge "Terra Lliure 1975-1995" (25 minuts) que la setmana passada es va presentanr a la Universitat Rovira i Virgili en un acte del SEPC i en una aula plena de gom a gom amb persones dretes al corredor. És un documental fet per un grup d'estudiants de Cicles Formatius de Grau Superior de la branca Audiovisual en el seu treball de final d'estudis.

Terra Lliure penso que va jugar un paper important tot demostrant que la transició política del franquisme a aquesta democràcia maquillada actual va ser una cortina de fum i fent possible l'expanssió de l'esquerra independentista. És interessant doncs que sigui objecte d'estudi i investigació.

11 comentaris:

Déjà vie ha dit...

recomanacions per sant jordi, q b! m'ho mirare. K passis molt bon dia d sr jordi.

Unknown ha dit...

Ah Déja vie! Jo no vaig poder veure el reportatge per la tele i he comprat la revista amb el DVD. Només dir que la revista està prou interessant, encara no l'he acabada però també la recomano... Qiue consti que no cobro per fer-ho jjejejejej. Que passis també tu un bon dia!

Waipu Carolina ha dit...

Feliz diada amic! ja he comprat la revista Sapiens de bon matí, apart de una samarreta " Catalunya lliure" per enviar a la meva família a Veneçuela, i por suposat els llibres corresponents a els meus 4 amors de casa!
una abraçada!

Mon ha dit...

Jo vaig veure el reportatge per tv. ara em comprare la revista perque vull guardar-ho.
vaig poder descobrir en el reportatge un company meu d'escola que estava a T.LL.

Waipu Joan ha dit...

salutacions camarada i gràcies per la recomanació...
bon dia de cultura i amor, de llibre i roses

rhanya2 ha dit...

Gràcies Tondo!! Un bon dia per a tu!
Una abraçada!

Candela ha dit...

Jo també m'ho miraré! espero que tinguèssis una bona diada. Petonets.

El veí de dalt ha dit...

Vaig veure el reportatge. Suposo que, com a organització armada, mai sabràs el tot del per tot; però déu-n'hi do. Un bon documental. Suposo que si no hagu´çes hagut Terra lliure i el MDT i la Crida, els d'ERC no serien el que són ara. Que no sé si ells saben què son!

Joana ha dit...

Espero que ahir fos un dia ple, de roses i de llibres!
Una abraçada!

jordi salvat ha dit...

El documental ha tingut molt èxit. L'audiència va ser considerable per ser un dissabte al vespre. I hi ha gent com tu, Tondo, que després l'ha buscat en DVD. Terra lliure, amb tots els defectes evidents, va complir un paper els anys 80.

Maria Romeiras ha dit...

Um abraço já uns dias depois. Estive aqui, li o post, citei-o. Nao conhecia a lenda. Muitos parabéns a Catalunha!