dimecres, d’agost 15, 2007

LA TRAÏCIÓ DELS LÍDERS

Reprodueixo 4 citacions extretes de la trilogia La traïció dels líders, escrita per Xirinacs. Aquests llibres al meu entendre són molt importants per tal de poder copsar la història més recent del nostre país i per tal de veure com van actuar els polítics que ara es revesteixen d'ètica, democràcia i servei al ciutadà. Un altre llibre, editat per Abadia editors l'any passat: Amnistia 77. Franco ha mort? és el complement perfecte a aquesta trilogia i alhora una peça clau per ell mateix per entendre l'important paper jugat per Xirinacs durant la malanomenada transició. No cal dir que les citacions estan descontextualitzades i que el millor és acudir directament als llibres, que us recomano de tot cor. Parlant de llibres... a la Biblioteca Pública de Tarragona, per exemple, estan agrupats en un expositor els llibres de Xirinacs prestables, una bona iniciativa.
Per a les darreres notícies sobre els actes pòstums cliqueu aquí o aquí.
"Bells temps -tan breus!- en què s'anava construint el país de baix a dalt. On les infrastructures territorials tenien primacia sobre les superstructures sectorials o generals" (pàg 181) La traïció dels líders. Llibres del Segle.
"Jo no odio els policies que han torturat tanta gent al meu país. Vull dir-ho ben clar: quan al juliol de 1992 a Barcelona i Madrid es torna a tirturar com en temps del franquisme, els polítics tan pulcres dels ministeris, els asèptics alts responsables de l'administració i els jutges equànimes en són plenament culpables, encara que no hagin ordenat les tortures" (pàg. 348) La traïció dels líders. Llibres del Segle.
"Tanmateix, hi havia un element pertorbador que impossibilitaria la reeixida de la meva proposta. Els polítics amb opció real de poder en les democràcies eixides de la revolució francesa tradicionalment han menyspreat el poble i han governat sense el poble. No volen la participació ciutadana. Només conserven el ritual formal dels seus vots, obtinguts pel poder del diner, del control dels mitjans de comunicació, de l'abús del poder que ja es té i per una autolegislació per afavorir-se. Per això es parla de democràcia formal" (pàg. 270) La traïció dels líders II. Llibres del Segle.

"En tots els sistemes, per legals que siguin considerats, sempre es donen injustícies que justifiquen l'ús de procediments legítims però il.legals" (pàg. 288) La traïció dels líders II. Llibres del Segle.
Foto: Tondo Rotondo