dimecres, d’agost 15, 2007

EL MEU PETIT HOMENATGE A LLUÍS M. XIRINACS

Reprodueixo unes paraules de Maria-Gemma Bonet extretes de xirinacs.cat, lloc que us recomano. Si us ve de gust podeu anar resseguint la resta de posts sobre Xirinacs que durant aquests dies he anat penjant com a petita mostra d'homenatge. Ara el meu homenatge serà el silenci i aquest blog romandrà tancat en senyal de dol per reprendre la seva activitat habitual la setmana entrant. Me n'adono de què dedico masses hores a blogejar i m'anirà bé reflexionar una mica sobre coses més trascendents allunyat del blog, a un altre ritme: rellegint també alguns dels llibres de Lluís M. Xirinacs. Tornaré a penjar un post a mitjans de la setmana entrant, reprenent la línia habitual del Connexions. Us deixo amb les paraules de Maria-Gemma:
Escric aquesta lletres encara sota la tristesa que m’ha produït la mort de Lluís M. Xirinacs. He tingut la sort de poder seguir el seu pensament durant molts anys. Crec que la seva tesi filosòfica té un valor importantíssim per al pensament modern i és un dels aspectes menys coneguts i divulgats de la seva personalitat. Sempre he cregut que si no hagués estat català hauria tingut un gran reconeixement en qualsevol altra país menys gasiu amb els seus genis. Coneixent doncs el seu pensament i sabent la coherència de la seva vida em dol que la seva mort se la titlli de “suïcidi”. Entrava dintre del pensament pacifista i ecològic d’en Xirinacs morir dolçament en contacte amb la terra, en silenci total tal com ho feien o fan, no ho sé, en alguns llocs de l’Índia, que quan se senten morir se’n van a algun lloc solitari i acaben els seus dies en pau total. En Lluís M. així ens ho havia manifestat algun cop al grup que vàrem tenir la sort de tenir-lo per mestre més de deu anys. Lluís M. gràcies per tot el que has donat al teu, al nostre, poble!

18 comentaris:

zel ha dit...

Jo no tancaré el bloc perquè tot just començo, però el meu sentiment és el mateix. Tinc la sort d'haver-lo conegut a l'Assamblea de Catalunya i quan estava al BEAN. Que se'ns encomani quelcom del seu esperit. Salut!

Joana ha dit...

Que descansi en pau!
Un home coherent amb ell mateix i amb les seves idees. Ha mort en silenci tal com va viure els últims anys...Jo crec que també una mica sol i aïllat, potser voluntariament!
Fins aviat, Tondo!

Mariaisabel ha dit...

Va lluitar pels seus ideals, però crec que el varen deixar sol.
Té raó la Joana, ha mort en silenci.
Adéu siau, Lluís Maria!
http://gavina-mariaisabel.blogspot.com/

Neres ha dit...

Hola Tondo, sola pasé a saludar, como luego batallo con la traducción mejor no le muevo ye te dejo un beso.

que estés bien

Anònim ha dit...

Hola, amic. La campanya dels blogs contra la Philips surtiu efecte i la Philips Mundial va prohibir l'ús de la marca en el moviment golpista. Ara tenim un altre problema. Un periòdic derechista anomenat Estigueuão està fent campanya contra els blogueiros. Però ja estem rebatendo.
Just homenatge a aquest gran revolucionari

Abraçades.

Mon ha dit...

Era el banderer de la pau....

euria ha dit...

Potser una mostra de tenir ideals i no mirar-se el melic (vaja....del q s'està tan acostumat últimament). Idees i fets agafats de la mà. Que descansi en pau.

ANTONIO DELGADO ha dit...

Paz a sua Alma e o exemplo deixado por Luis M. Xirinacs pela catalunha que perdure em quem como ele a amou e mantenha viva essa chama.Um bom fim de semana desde Portugal
um abraço
Antonio

iruNa ha dit...

Sens dubte, un gran home i una gran persona!!!
Vaja, entro després de tant de temps... i resulta que tu et prens unes vacances blogueres!!! enfi, espero que et vagin molt bé, segur que les sabràs aprofitar la mar de bé!!
una abraçada!

Anònim ha dit...

El meu condol també per tots aquells que sentim la seva pèrdua. No vull pensar que ha marxat, perquè en Xirinacs sempre estarà en la nostra ment i en el nostre cor, com a lluitador per uns ideals i com a persona amb uns grans valors humans.
Tot el meu respecte i admiració per ell.

Albertus Magnus ha dit...

Un home enter, coherent, pacifista, obert de mires i gens egoïsta. Me'l mirava i l'admirava cada dia devant la Model quan jo vivia a BCN. Va trencar molts esquemes amb la fòrmula més merevellosa; la resistència pacífica, però ben acompanyada del coneixament de causa, la història i la cultura. Se n'ha anat sigilosament, tal i com va viure durant molt de temps.
Reposa en pau, Lluís Maria Xirinacs.

ÅNG€L G ha dit...

Wow , practicamente eres un periodista . recibe un gran saludo de Angel de NY.

Anònim ha dit...

Tot i que no combregava amb alguns dels seus ideals d'esquerra revolucionària, he sentit moltíssim la seva mort. Ha demostrat ser un senyor i una persona digna. Tots els meus respectes i només em queda donar-li les gràcies per tot el que ha fet.
En Xirinacs ja forma part de la nostra història de Catalunya.
Gràcies per tot el que has fet!!!

Unknown ha dit...

Una abraçada a tothom... Ben aviat -amb un aplaudiment per a tots vosaltres- rependré aquest esapai després d'un saludable tancament blocaire...

Javier Hurtado Mira ha dit...

Xirinacs va acabant justificant la ETA i això no crec que el faci molt honorable; millor dedicar-li un post dient... "descansi en Pau que nosaltres també ho farem". No voleu "pacifisme" doncs...

Unknown ha dit...

Benvolgut Hurtis,

Només vull dir-te una cosa. Penso que cal conèixer l'obra i el pensament de Xirinacs: després el podem compartir, o no.

El que s'ha dit que va dir sobre ETA està descontextualitzat i edulcorat. Si et plau pots mirar pels enllaços que hi tinc als posts dedicats a Xirinacs i trobaras el text íntegre.

D'altra banda, i com a persona que t'autodefineixes liberal, penso que podría inetressar-te un punt molt concret de l'obra de Xirinacs: la seva definició del concepte "poble" (que pots trobar al llibre "Amnistia del 77", així com la seva obra filosòfics i el seu model menor de Globàlium.

Xirinacs va molt més enllà de la simple política, i si va tenir actituds polítiques va ser degut a les seves conviccions religoses i filosòfiques, penso.

Espero que hagi anat bé per l'escola de la FAES, pots imaginar-te que no és de la meva devoció, però t'he de reconèixer que no em faria res poder-ho veure en directe.

Javier Hurtado Mira ha dit...

Benvolgut T.R.,

Gràcies per les teves recomanacions i no dubtis que ho miraré tot això; ja que cites el llibre a veure si el trobo i faig un "huequecillo" per llegir allò que em dius. Ja sé que era un home de conviccions religioses profones i un nacionalista d´arrel, no perquè li haguessin "menjat el coco", el que passa es que mai es pot justificar a ETA-Batasuna ja que és admetre que els assassinats... en aquestos casos poden arribar a ser justos. El que et dic: miraré tot això, gràcies.

Respecte a FAES la veritat és que vaig gaudir molt -tant intel.lectualment com gastronomicament, jeje- a Navacerrada. Poder debatre amb gent que realment s´estima el debat i les idees... no es fàcil de trobar cada dia. Allà sempre van "pesos pesados" de la política, els think thanks i demés gérenes com periodistes, executius (l´any passat va assistir al meu curs de ponent... la directora de Google a Espanya), i fins i tot Fidalgo, de CC.OO.

Per mi és un luxe anar-hi; aquest any la part catalana va estar ben representada per gent jove i no tant jove. FAES està oberta a tothom: no sols va gent del PP. De fet la majoria de gent que hi va no està afiliada al partit popular, cosa que diu molt. Així que l´estiu vinent... ja saps, jeje.

Salutacions faesianes,

Javier

Javier Hurtado Mira ha dit...

Benvolgut T.R.,

Se m´oblidava dir-li que... a la web de FAES, clica Campus Faes 2007 i podrás veure la majoría d´intervencions en vídeo. Hi ha moltes interessants: la filla de Fidel Castro, Bolton (ex-ambaixador dels EUA en la ONU), Douglas Murray defensant el Neoconservadurisme, Esperanza Aguirre, Valentí Puig, i... un especial debat a 3 entre un diputat democristià alemany, Jorge Moragas -de BCN i diplomàtic- i un Politòleg turc a favor de l´entrada de Turquía a l´UE o almenys un pacte comercial. Jo prefereixo un pacte especial comercial, l´entrada no.

La web: www.fundacionfaes.org