diumenge, de desembre 23, 2007

A PROPÒSIT DE L'ESPERIT DE NADAL

Podría començar a escriure aquest post comparant l'alcalde Ballesteros amb l'alcalde Nadal per arribar a una conclusió predeterminada, o podría fer-ho parlant sobre si el fast food és precisament saludable o no... Però prefereixo parlar-vos de l'esperit de Nadal i presentar-vos un cas recent i real de com l'Ajuntament de Tarragona diu blanc i fa negre, i això em sap greu.

Tarragona, diumenge, 23 de desembre: comerços oberts, gent passejant, solet i Rambla Nova, l'artèria tradicionalment central de la ciutat, especialment alhora de passejar. I a la Rambla Nova el restaurant Mc Donald's, per anomenar-lo d'alguna manera.
Davant un reduït grup de joves reparteixen fruita de temporada i pa amb tomaca als vianants acompanyat d'una petit octaveta qye canta les lloances d'aquests establiments de fast-food titolada "Què significa menjar en un establiment Mc Donalds?".
La gent -acostumada a pagar sempre- es mira amb simpatia el grup de joves sota l'atenta mirada d'un dels responsables de la franquícia de menjar ràpid que -a mode de Bobby anglès- els ressegeix amb la mirada perduda, sense moure ni un muscle.
I de sobte irrompen en l'escena una parella de guàrdies urbanos que passen a demanar documentació, a interessar-se pels responsables del repartiment de pa amb tomaca, plàtans i d'altres fruites dolces. El carrer ha de quedar net de qualsevol veu que no sigui la del consumisme, ha de quedar net de qualsevol mostra de rebel·lia, ni que aquesta sigui culinària. I per a fer-ho l'eina estrella és.... L'ordenaça del civisme!!!
Els urbanos, malgrat les queixes d'alguns vianants, no entenen de raons i religiosament passen a apuntar la filiació dels joves. I és que segons els urbanos els joves ocupen un carrer que no és seu, impedint circular distretament els vianants que d'altra banda s'aturen per comentar que no passa res, que el pa amb tomaca no fa ni mal ni nosa a ningú.

I aquí, aquí és un vull fer un petit apunt al voltant de l'esperit de Nadal. Segons els nostres polítics (actualment a Tarragona governa el PSC i ERC) el jovent ha de tenir un esperit crític i a més el mateix jovent ha de poder fer-se seva la ciutat, el carrer, ha de poder millorar en l'autoestima i en la formació (o això és el que diuen en jornades i congressos, davant de la premsa i de qui els vulgui escoltar!).
I que més voleu: Un grapat de joves decideixen dur a terme un senzill acte a peu de carrer amb dues paneres dutes en braços convidant a la gent a menjar i tot el pes de la municipalitat, del bipartit d'equerres, se'ls tira a sobre per titllar-los d'incívics. I és clar: l'esperit de Nadal no pot existir legalment fora d'iniciavives institucionals, de l'Obra Social de La Caixa, de la Marató de TV3 o del holding format per les ONG més potents. L'esperit de Nadal només pot ser viscut des de sofà de casa mirant la tele... Si! Això és el que volen els qui ens governen? Exacte, diuen blanc i fan negre, li diuen civisme i no ho és.

L'esperit de Nadal és fraternitat, és rebel·lia, és solidaritat... o és comerç i consum? Valtros direu... Mentrestant des d'aquí vull aprofitar l'ocasió per -un cop més- parlar-vos malament de la l'ordenança de civisme tarragonina, una sibil·lina eina que s'empra per fer callar els moviments socials, doncs no s'actua en d'atres camps, només va a putejar-se les poquetes persones que amb il·lusió treballen i somien perquè Tarragona deixi de ser una bassa d'oli, la ciutat de capellans, militars i funcionaris en la que van viure els nostres avis.

No res... si teniu una estona guaiteu això, això i això.
Fotos: Tondo Rotondo i (la del pa amb tomaca) extreta de Projecte Babel i Davinxi.

19 comentaris:

Josep Maria Yago Suau ha dit...

molt bon post de tornada, Tondo. Estic fins els cullons que tothom demani que els joves siguin solidaris, critics, etc. i després ho limitin d'aquesta manera (un bon exemple, n'és també el de l'agrupament Alverna que es queda sense locals). No em faig ressò del teu post perquè acabo d'actualitzar el meu blog amb un post, també, nadalenc ;-)
Salut!

Merak ha dit...

gracias por pasarte por mi blog
saludos

Anònim ha dit...

salut, sóc la berta, el josep maria m'acaba de explicar que en el teu bloc has fet esment de l'acció d'avui (bé,ahir) diumenge de boicot a mc donalds. doncs ja que estem he pensat diga-li que m'ha agradat molt el teu escrit. per si vols veure la publicació que hem fet nantros a indymedia et deixo l'enllaç: http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/329046/index.php
que vagi bé!
berta

Um Poema ha dit...

Meu amigo,

Que o teu Natal seja Feliz, com muita PAZ, AMOR, FRATERNIDADE.

Um abraço

Xavier Borràs ha dit...

Ben tornat, company. Aquests joves de què parles es faran més forts i més crítics encara amb el sistema, i això, malgrat tot, és el millor que ens pot passar: un jovent disposat a fer el que calgui per millorar aquest món o, efectivament, l'esperit de Nadal quasi ha desaparegut.

Bon Nadal i Bon Any!

O. ha dit...

Bones festes!

Assumpta ha dit...

De fet, on hi hagi un bon pa amb tomàquet, ja poden marxar les hamburgueses de plàstic amb pa sintètic de McDonalds?... Posats a menjar hamburgueses, tan per tant, son millors les del "Viena" i, al menys, allí també pots triar un bon entrepà de pa amb tomàquet amb pernil, formatge, etc.

En fi i seriosament, que tens tota la raó...

BON NADAL I GENIAL 2008!!

euria ha dit...

Carai!!! Has tornat amb molta força, molt bon post!. Pel que fa als polítics, això no és pas una sorpresa, massa sovint diuen una cosa i fan l'altre. Jo tambçe sóc del pa amb tomàquet i un rajolinet d'oli.....ostres que ja comença a ser hora de sopar....
I de crítics, n'hauríem de ser sempre...encara que avegades, no trobem la forma de fer canviar les coses. Bon Nadal!!

Anònim ha dit...

Un post magnific Tondo.

Bones Festes !!!

=;)

Joana ha dit...

Aquests joves són el futur. Els hem de recolzar i reivindicar amb ells. Costa creure accions com aquesta a casa nostra. No tenen perdó!
Que tinguis un bon caga tió!
Bon Nadal, Tondo!

Unknown ha dit...

Josep Maria,

S'agraeixen les teves paraules :-)

Merak,

Igualmente.

Berta,

Un plaer. Gràcies per la vostra feina!

Um poema,

Obrigado.

mossèn ha dit...

Bones Festes !!! ... salut

rhanya2 ha dit...

Molt bon Nadal, Tondo!!!

Waipu Joan ha dit...

bones festes camarada!
ens veiem aviat.

Andreia ha dit...

Feliz Natal, Tondo... ;)

El Capità Tarragona ha dit...

TONDO! Bones Festes i feliç any nou!!

Salutacions!!

eloi ha dit...

Bon Nadal Tondo!
Nadal, nadal... de "nativitat"... o és alter-natiu o "apaga i vámonos".

Unknown ha dit...

Xavier Borràs, Trapezista, Assumpta, Èuria, Jaka, Joana, Mossèn, Violette, Waipu Joan, Andréia, Capità i Eloi.

S'agraeix el vostre granet d'arena, la vostra saviesa.

Una abraçada!

Mon ha dit...

eps ! tard a llegir-lo però m'agradat bo, veig que a poc apoc recuperes el teu caracter "canyero"